C-vitamin
C-vitaminet är kroppens stora läkare och hjälper till vid sårläkning och uppbyggandet av skelettet och tänderna. C-vitamin hjälper också huden att behålla sin elasticitet och bidrar till nybildande av bindväv. C-vitamin behövs också för att motverka infektioner och motverkar också cancer.
Det är mycket vanligt med c-vitaminbrist framför allt på kallare breddgrader och är till och med ett folkhälsoproblem i bland annat Norden. Bristen i de nordiska länderna beror på ett dåligt intag av frukter och grönsaker framför allt under vinterhalvåret. Exotiska frukter som kiwi, guava och mango innehåller rikligt med c-vitamin, upp till fem gånger mer än de citrusfrukter vi har för vana att äta för att fylla vårt c-vitaminbehov. Nypon är rikligt förekommande i nordiska länder och det är en av de bästa källorna för c-vitamin som vi själva har naturlig tillgång till.
Samverkan med andra vitaminer
C-vitaminet har en viktig antioxidant betydelse för våra celler och samverkar bra tillsammans med A- och E-vitamin för att stoppa nedbrytningen av våra celler. C-vitaminet är speciellt viktigt mot nedbrytningen av hjärnans celler, en nedbrytningsprocess som bland annat uppstår till följd av stillasittande i inomhusmiljö. Syrebristen bidrar till bildandet av fria radikaler som har en nedbrytande effekt på våra celler. Av den här anledningen har motion och frisk luft en stor betydelse för cellerna.
Skörbjugg
Skörbjugg var en känd sjukdom förr i tiden och uppstod ofta hos sjömän som led brist på C-vitaminrik kost under sina seglatser. Men det där var inte riktigt sant, sjukdomen finns faktiskt än idag och är framför allt vanlig bland fattiga människor världen över och den finns även i västvärlden, till följd av undermålig kost, medicinering, tobaksbruk, alkoholbruk och narkomani. Tecken på skörbjugg är blödande tandkött och tandlossning. Andra tecken på skörbjugg är att man lätt får blåmärken eller lider av förstoppning.Muskelförtvining och extrem trötthet uppstår vid allvarlig skörbjugg. Förr var dödsfall på grund av sjukdomen vanlig men där skiljer vi oss från folk förr i tiden. Dagens sjukvård brukar hindra den dödliga utgången av skörbjugg.
Överdosering av C-vitamin
Det är mycket svårt att överdosera C-vitamin. Problemet är snarare det motsatta; vi får i oss för lite. 60 Mg är den dagliga rekommenderade dosen och helst ska vi ha i oss mer än det eftersom det mesta av C-vitaminet försvinner med urinen. Om man använder till exempel vattenlösliga brustabletter med C-vitamin (askorbinpulver) så kan personer med känsliga magar få magkatarr och magsår. Om man plötsligt börjar använda stora doser C-vitamin i form av brustabletter kan man få diarre. Skulle det hända är det bara att dra ner på dosen till normal förbrukningsnivå.
Långt liv
C-vitamin påstås vara den bästa källan för ett långt liv. Linus Pauling, en amerikansk forskare, påstod att man kan förlänga livslängden med 12 till 20 år genom att ta en daglig dos av C-vitamin på ca 3200 till 12000 mg vilket motsvarar intaget av mellan 45 och 170 apelsiner dagligen. Den mängden intas naturligtvis i form av kosttillskott och risken man lider vid den mängden av förbrukning är dålig mage och diarre. Men vad gör man inte för evig ungdom? Strävar man inte efter evig ungdom ska en fullvärdig och varierad kost vara nog för att få i sig det dagliga behovet av C-vitamin och skulle man vilja komplettera är 60 mg den minsta dos man bör inta som kosttillskott.
C-vitaminrik kost
Om man lyder rekommendationerna som Livsmedelsverket ger om 5-6 frukter och grönsaker per dag så ska man klara sitt dagliga behov. Det har dock visat sig att västvärlden är dålig på att anamma den här typen av rekommendationer och endast 9 procent av oss lyder denna uppmaning. Resten av oss skulle alltså antingen behöva förbättra våra matvanor eller komplettera med kosttillskott.