Menu

B-vitamin

B-vitamin omfattas av åtta vitaminer och fem vitaminliknande ämnen. B-vitaminet är viktigt främst för nervsystemet och hjärnans funktioner och är mycket viktigt för barns normala utveckling under uppväxttiden. B-vitamin är även viktigt för musklernas funktioner och nybildningen av blodceller. Jäst, lever och vetegroddar är ypperliga b-vitaminkällor.

Intag av b-vitaminer förebygger nervproblem, trötthet, stress och alkoholskador. B-vitaminet förbättrar immunsystemet och är en antioxidant som förhindrar klumpbildning hos röda blodkroppar. B-vitaminbrist resulterar i att hela människan insjuknar och ger alltså inte uttryck för nån specifik fysisk åkomma. B-vitaminbrist kan resultera i bland annat depressioner. B-vitaminbrist anses vara ett välfärdsproblem och en följd av att vi äter mer processad mat,intar p-piller, antibiotika och rikliga mängder alkohol vilket sammantaget utarmar innehållet av b-vitaminer och grundlägger försämrade allmäntillstånd. Detta kan vara en av förklaringarna till eskalerande självmordsstatistik bland ungdomar i västvärlden där depressioner är ett vanligt problem.

Indelning av B-vitaminer

ENERGIPRODUCERANDE

  • B1 – tiamin
  • B2 – riboflavin, laktoflavin
  • B3 – niacin, nikotinsyra, niacinamid
  • B5 – patotensyra

BLODBILDANDE

  • Folsyra, folat, folacin
  • B12 – cyankobalamin

ÖVRIGA

  • B6 – pyridoxin
  • Kolin (vitaminliknande förening)
  • Inositol, myoinositol (vitaminliknande förening, inte ett vitamin)
  • p-aminobenzoesyra, PABA (vitaminliknande förening)
  • Ubiqinon, coenzym Q10 (vitaminliknande förening)
  • Lipoinsyra

B-vitaminer i maten

Tiamin (B1) är en vattenlösligt vitamin som är känslig för upphettning. Den här b-vitamintypen hittar man rikligt i jäst. I hälsokostbutiker kan man köpa öljäst som man till exempel kan strö över frukostgröten. Den vanligaste typen av den här sortens jäst heter Bjäst och den fyller en stor del av det rekommenderade b-vitaminbehovet.

Andra källor där man hittar tiamin är skaldelarna av säd, fullkornsprodukter, sojabönor, nötter, ärtor- ägg och lever.

Riboflavin (B2) återfinns i mjölk, ost, jäst, ägg, lever, njure, fisk och grönsaker. Brist på denna vitamin är relativt ovanligt men orsakas i förekommande fall av p-pillerintag, lugnande mediciner, tobaksrökning och alkoholintag. Sprickor i mungiporna kan vara en indikation på riboflavinbrist och b-vitaminbrist i stort.

Niacin (B3) har en viktig funktion för ämnesomsättningen och är viktig för omsättningen av kolhydrater, proteiner och fetter och brister uppstår i samband med brister på övriga B-vitaminer. Rikligt alkoholbruk och ensidig kost tros ligga bakom brister på niacin och avhjälps alltså enklast via en mer varierad kost eller ett intag av b-vitaminberikad föda och kosttillskott.

Pantotensyra (B5) återfinns i broccoli, lever, njure, äggula, ost, grönsaker, vetegroddar, kli, ärtväxter,öljäst, magert kött, fettfri mjölk och potatis med mera. Pantotensyrabrist är sällan förekommande och har vanligtvis framkallats under experimentella former och då orsakat trötthet, sömnstörningar, personlighetsförändringar och försämrad kroppskoordination bland annat.

Pyrodioxin (B6) behövs för nybildningen av röda blodkroppar och för att upprätthålla hud- och nervsystem. Skyddar mot reumatiska sjukdomar, cancer och problem med hjärta och blodcirkulation. De viktigaste källorna för B6 är kött, äggula, mjölk, jäst e.t.c. likt tidigare nämnda källor för b-vitaminerna. Sjukdomar i magtarmkanalerna försämrar upptaget av B6-vitaminet.

B12-vitamin behövs i en oerhört liten mängd och bristen framkallas av försämrad upptagningsförmåga i regel framkallad av alkohol eller intag av mediciner. Vid B12-brist brukar man ge en injektion av ämnet med några månaders mellanrum. Nervrelaterade problem som domningar i händer och fötter är ett exempel på bristsymptom.

Kortfattat kan man beskriva nervrelaterade reaktioner och sjukdomstillstånd som orsakade av brister på b-vitaminer. Att äta normalt och varierat, att undvika processad mat och vara försiktig med alkohol och rökning är en bra grund för att undvika b-vitaminbrist. Diverse sjukdomstillstånd som försämrar upptaget av b-vitamin kan också resultera i ett behov av b-vitamintillskott. Personer som avstår från kött, ägg och mejeriprodukter lider en större risk att utveckla b-vitaminbrist och kan därför med fördel tillföra kosttillskott med b-vitamin till sin dagliga kost. Människor med alkoholproblem lider också av risk för b-vitaminbrist och ångestrelaterade tillstånd har sina orsaker i denna brist.