A-vitamin
Kärt barn har många namn och det gäller även A-vitaminet som även går under benämningar som retinoider, retinal, retinol, retinoidsyra, karotin och karitinoider. Karotinet återfinns främst i morötter, därav det engelska namnet “Carrot” och man återfinner karotenet i gulaktiga växter. I kroppen omvandlas karotenet till A-vitamin. Karotenet är alltså ett förstadium till A-vitamin.
Intar man A-vitamin i form av kosttillskott och överskrider den rekommenderade mängden så finns risken till överdosering och förgiftningstillstånd. Den här risken lider man inte vid intag genom födan.
Vad är A-vitamin bra för?
A-vitaminet är bra för huden, synen och slemhinnorna. Att äta rikligt med karotenoider i form av grönsaker är bra mot hudsjukdomar och ger ett visst naturligt skydd mot skadlig solbränna. Det ger ett naturligt solskydd. Äter man mycket morötter så förbättras pigmenteringen i kroppen och huden får en sund ton vid solning istället för att man bränner huden så den blir röd och utvecklar soleksem.
A-vitamin är även bra för ögonen och synen. Försämrat mörkerseende kan vara ett tecken på A-vitaminbrist. Man kan skämtsamt säga att morötter är bra för ögonen och ingen har någonsin sett en kanin med glasögon.
A-vitamin är även bra för slemhinnorna och motverkar bland annat infektioner i luftrören.
A-vitaminet är ett anti-oxidant vilket innebär att det skyddar mot oxidation och förruttnelse av cellerna. Denna egenskap delar A-vitaminet med C- och E-vitaminet som även dessa är livsviktiga för cellernas tillstånd. A-vitaminet motverkar nedbrytningen av cellerna och antas därför motverka cancerutveckling.
A-vitamin lagras i levern
A-vitaminet är fettlösligt och lagras i levern. Från levern utsöndras A-vitaminet med hjälp av zink. A-vitaminet lagras under en längre tid och A-vitaminbrist är därför relativt sällsynt. Vid bristsymptom kan man tillföra zink för att A-vitaminet ska frigöras mer effektivt. Leversjukdomar kan sätta den här processen ur spel.
Tecken på överdosering av A-vitamin
Överdosering av A-vitamin är relativt sällsynt. Rent A-vitamin i dess naturliga form hämtas främst från djurvärlden och genom forskning har man visat att överdosering av sälkött och isbjörnslever kan resultera i överdoseringssymptom. Den kosten tillhör dock inte den normala varför överdosering via kosten är föga trolig. Skulle man överdosera A-vitamin från kosttillskott så räcker det med att stoppa intaget av A-vitaminet. De förgiftningssymptom som kan uppstå till följd av överdosering av A-vitamin är:
- Huvudvärk
- Svindel
- Illamående
- Kräkningar
- Torr hud
Gravida kvinnor bör vara försiktiga med intag av kosttillskott. Överdosering av A-vitamin under graviditeten har bland annat resulterat i missbildningar hos fostret. Gravida kvinnor rekommenderas en näringsriktig kost istället för att laborera med kosttillskott.
A-vitamin och betakaroten i kosten
Vill man äta sig till den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin så är det bra att äta betakarotenoider som omvandlas till A-vitamin efter intag. Betakaroten finns i rikliga mängder i livsmedel som:
- Morötter
- Aprikoser
- Endiver
- Spenat
- Cantaloupemelon
- Pumpa
- Mangold
- Grönkål
- Tomatjuice
- Blodgrapefrukt
- Mango
- Röd paprika
- Romainesallad
- Vattenmelon
- Broccoli
Det rena A-vitaminet utvinns främst ur animalisk föda och återfinns till exempel rikligt i lever och inälvsmat. A-vitamin i ren form kan alltså överdoseras men betakarotenet är helt ofarligt för människan. Betakaroten finns även som kosttillskott ofta i produkter som avses påskynda en sund pigmentering vid solbadande.
Sammanfattning
A-vitamin kan intas via maten och då främst animalisk föda så som inälvsmat. A-vitaminet upptas även i kroppen genom karotener, även kallade betakarotener som återfinns rikligt i t.ex. morötter. Överdosering av A-vitamin sker främst via överdosering av kosttillskott och symptom på överdosering är huvudvärk, illamående och kräkningar. Man kan inte överdosera betakarotener och kan därför äta rikligt med grönsaker utan risk för förgiftningssymptom. A-vitaminet lagras i levern och leverskador kan ge upphov till A-vitaminbrist. Zink hjälper till att utsöndra A-vitamin från levern. Zink återfinns i bland annat musslor och kan även intas som kosttillskott.