Menu

Vitaminer och mineraler i vegansk mat

När man av olika anledningar väljer att inte äta kött eller andra produkter från djurriket, som mjöl eller ägg, så är det viktigt att man ser till att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det är viktigt för alla, men eftersom veganer äter mycket grönsaker blir det extra viktigt för dem att tänka på kosten och vad man stoppar i sig så att kroppen orkar fungera ordentligt.

Bönor och linser

Om man inte får i sig protein från kött så kan man se till att få i sig det genom annan kost. Både bönor och linser är kända för att innehålla mycket protein. I många recept kan man byta ut köttet rakt ut mot linser eller böner. Ett gott recept är att göra lasagne men istället för att använda sig av malet kött så kokar man linser och använder i lasagnen. Koka linserna precis som pasta eller ris. Det tar cirka 30 minuter för linserna att få bra konsistens, men eftersom du ska tillaga lasagnen i ugnen senare räcker det med att endast koka i 20 min. Sedan gör du precis som med vanlig lasagne.

Kokosnötsvatten, en helt fantastisk uppfinning från naturen

Visste du att kokosvatten faktiskt har 3 gånger så mycket kalium som bananer har. Det här hjälper kroppen med vätskebalansen och är därför jättebra när man tränar. Drycken innehåller även fantastiskt mycket vitaminer och mineraler, så man kan absolut dricka ett glas kokosvatten varje morgon för att se till att man ger kroppen godsaker som den både behöver och vill ha. Det här är även en dryck som är väldigt god och man känner att den är nyttig när man dricker den. Det är som att kroppen mår bra direkt och säger till dig att den vill ha mer av detta. Kokosvatten är otroligt svalkande så köp med en flaska nästa gång du ska till stranden eller gå till gymmet.

Frukter och bär är bra och gott

Vissa älskar frukter, andra äter dem för att få i sin näringar och vitaminer som de innehåller. Oberoende på vad som är din anledning till att du äter frukter och bär så är det väldigt nyttigt för din kropp. Men man ska dock komma ihåg att även om det är frukt och det är nyttigt så finns det fruktsocker i frukt och bär och dessa kan i för stora mängder bidra till en viktökning som man inte önskar. Allt är bäst i lagom mängd.

Kosttillskott kan vara nödvändigt

För den som inte hinner eller orka lägga ner tid på att planera sin diet kan det vara nödvändigt att äta kosttillskott. Man kan antingen kontakta en läkare, dietist eller gå till apoteket alternativt en kostbutik. Dessa experterna kan hjälpa dig med att hitta en bra och passande balans. De ser till din ålder, din vikt, om du har en aktiv eller mer stillasittande vardag och så vidare. Det är många faktorer som spelar in när man väl ska finna en balans. Även om man inte är överviktig så kan en ohälsosam kost visa sig på andra sätt. Till exempel kan man bli väldigt trött enkelt, väldigt irriterad ofta och så vidare.

Färdigmat som kan underlätta vardagen

Idag finns det många alternativ av färdigmat för den som är vegan. Det här är ett alternativ som passar den som är lat, stressad, eller helt enkelt inte har någon inspiration för att komma på rätter att laga. Idag är det många butiker som säljer de här halvfabrikaten och det finns faktiskt ett och annat alternativ som är hälsosamt. Problemet med färdigmat är ju att ofta så är alla näringsämnena inte kvar på grund av att man tillagat och sedan frusit ner det. Men med dagens teknik så finns det faktiskt flera näringsämnen kvar. Dessutom är det enkelt att kombinera dessa med färska råvaror och därmed göra måltiden till en kombination av godsaker.

Forum på nätet

Det finns många forum online där man kan få inspiration till att äta vegetariskt men samtidigt med mycket vitaminer och mineraler. På grund av att samhället är som det är så kan det i vissa fall vara så att få tid till att planera sin vardag och därför är det så himla bra när man kan dela tips, scheman och andra hjälpmedel med varandra. Även om man inte har många veganer i sin närhet så finns det absolut folk på nätet som delar ens intressen. Det är bara att försöka nå ut!

Bra för hälsan och miljön

Det är inte bara bra för hälsan att äta mer vegansk mat eller ens vegetarisk. Det är tyvärr så att köttindustrin är en av de största miljöbovarna på marknaden just nu och det innebär att om man undviker kött så gör man även en bra sak för vår miljö. Så gör dig själv, plånboken och miljön en tjänst genom att inte äta kött.

Billigare att undvika kött

Det finns många fördelar med att undvika kött. Dels så kan man klara sig helt och hållet fint utan kött i sin diet om man tar ovanstående punkter i beaktning. Men det som många inte tänker på direkt är faktiskt att kött är mycket dyrare än bönor och linser och kan därför vara ett billigt alternativ för den som behöver få i sig mycket protein. Till exempel så måste de som tränar styrka mycket få i sig mycket mer protein än vanliga människor som bara vardags motionerar. På så vis skulle bönor och linser kunna vara ett bra substitut.