Om man ska vara rent krass när det gäller näringsriktig kost så är det nog inte meningen att man ska bo på de nordligare breddgraderna. Förutsättningarna för att få de halter av vitaminer och mineraler man behöver är långt högre i länder som har ett mer tropiskt klimat och mer sol. Detta är också anledningen till att man tidvis förespråkat något som går under benämningen medelhavsdiet, en diet som är rik på frukter och grönsaker, nötter, oljor och fisk.

Vill man skulle man kunna spekulera i varför människor valde att förflytta sig till områden med ett mer kargt klimat och sämre möjligheter till fullvärdig och näringsrik kost. Vill man skoja till det skulle man kunna tycka att det rent mänskligt var som att binda ris till sin egen stjärt. De folk som valde att slå sig ner i nordliga områden kom främst att livnära sig på jakt.

Näringslära

Ser man på näringsläran och vad forskningen har kommit fram till så skulle människan klara sig utmärkt på en kost enbart bestående av:

  • vatten
  • potatis
  • havregryn och
  • mjölk

och en diet på dessa ingredienser skulle fylla våra grundläggande behov av näring och mineraler. Denna form av diet är dock ingenting som rekommenderas då den endast nödtorftigt skulle hålla en människa vid liv.

Det enklaste sättet att hålla sig frisk och vara säker på att man får i sig en stor variation av näring i form av vitaminer och mineraler är att inta en så varierad kost som möjligt. Vill man vara på den säkra sidan kan man komplettera med någon form av kosttillskott men att laborera med vitaminer och mineraler kan skapa obalanser i kroppen vilket kan göra mer skada än nytta. Att vara påläst och kunnig är alltid bra, även när det gäller näringslära. En varierad kost och gärna ekologisk är dock det allra säkraste sättet att få sitt näringsbehov tillgodosett.